Nastavení faktur

Údaje odběratele na faktuře

Poslední aktualizace: 11. 10. 2024


Faktura je potvrzením o uzavření obchodu mezi Dodavatelem zboží nebo služby a jeho Odběratelem. Údaje o odběrateli jsou základním prvkem řádně vytvořené faktury. Odběratelem může být jak soukromá osoba, tak firma. Z tohoto článku se dozvíte, kam vyplnit údaje týkající se odběratele ve formuláři pro vytvoření dokladu, jak je načíst z databáze centrálního statistického úřadu v případě firmy a jak najít odběratele z databáze zákazníků vašeho účtu.

Údaje odběratele na faktuře

Formulář pro vytvoření faktury obsahuje dvě části: stranu dodavatele jako prodávající a stranu odběratele jako kupujícího.

V části prodávajícího uveďte podrobnosti o svém dodavateli.

Zaškrtnutím příslušného políčka můžete zvolit, zda je klientem společnost nebo soukromá osoba. Pole potřebná k vyplnění se budou mírně lišit. Například u firmy bude navíc pole pro zadání DIČ a u soukromé osoby místo jména kupujícího pole: Jméno a Příjmení.

Povinné údaje jsou označeny červenou hvězdičkou.

Dodavatel a odberatel

Jak vyhledat dodavatele z databáze zákazníků?

Pokud je zákazník již přidán do databáze v účtu, lze jej do formuláře přidat pomocí vyhledávání. Stačí zadat první 3 písmena do pole Odběratele a systém navrhne záznamy, které jsou pro vaše vyhledávání nejrelevantnější. Stačí kliknout na jméno zákazníka a automaticky se načtou údaje z karty zákazníka. Možnost vyhledávání funguje stejně pro Kupujícího, jako jednotlivce i jako společnost.

Zadejte data pomocí DIČ nebo Rodného čísla

Pokud prodáváte zboží nebo služby společnosti, jejíž data nejsou ve vaší databázi, můžete je přidat ručně nebo použít možnost načítání dat.

Stačí kliknout na tlačítko Načíst data podle IČO, které je dostupné, když je Kupující označen jako společnost.

Ve vyhrazeném okně, které systém zobrazí, stačí zadat jedno z možných čísel a potvrdit stažení dat stisknutím tlačítka Stáhnout.

Systém stáhne údaje společnosti z ARES a na jejich základě vyplní všechna pole.

Nacist udaje z ARES







 

Zpět


Komentáře

Přidat komentář