Novinky v systému

Zkontrolujte své daňové identifikační číslo v databázi VIES

Poslední aktualizace: 10. 07. 2024


V rámci BitFaktury můžete vystavovat doklady týkající se obchodních transakcí, které zahrnují dodání zboží mezi dodavateli, kteří jsou aktivními plátci DPH v EU ze dvou různých zemí EU. Abychom vám pomohli ověřit vašeho dodavatele, přidali jsme tlačítko Zkontrolujte své daňové identifikační čislo v databázi VIES, která vám umožní zkontrolovat, zda je dodavatel aktivním plátcem DPH v EU. V tomto článku vám ukážeme, jak používat možnost ověření EU DIČ.
 

Co je to databáze VIES?


Spolupráce mezi daňovými úřady zemí, které jsou členy Evropské unie, umožnila Evropské komisi vytvořit vyhledávač VIES (VAT Information and Exchange System), díky kterému můžete najít informace o plátcích DPH v EU.

Díky tomuto systému vám BitFaktura při vystavování faktury ukáže, zda je váš Odběratel registrován jako evropský plátce DPH, včetně ověření, zda lze tržby za tohoto podnikatele zahrnout do dokladu týkající se intrakomunitární dodávky zboží.

Zkontrolujte své daňové identifikační číslo v databázi VIES

Možnost kontroly DIČ v databázi VIES je dostupná pro následující typy dokumentů:
  • Faktury;
  • Proformy;
  • Měnová faktura;
  • Intrakomunitární dodávka zboží;
  • Export zboží.

Možnost zkontrolovat DIČ v databázi VIES je dostupná v poli DIČ v údajích kupujícího, když v poli Země vyberete členský stát EU.

Databaze VIES

Pokud v poli Země vyberete zemi, která není součástí EU, systém nezobrazí možnost kontroly DIČ.

Nezobrazeni VIES


Kontrola daňového identifikačního čísla v databázi VIES a nezadání daňového identifikačního čísla odběratele


Chcete-li použít možnost kontroly DIČ, zadejte EU DIČ do příslušného pole v údajích odběratele. V opačném případě, pokud je pole DIČ prázdné a použijete volbu Zkontrolovat DIČ v databázi VIES, systém zobrazí zprávu Chybějící DIČ ke kontrole.

Chybejici DIC

Kontrola daňového identifikačního čísla v databázi VIES a vyplněného DIČ v poli Odběratele


Po zadání daňového identifikačního čísla odběratele si můžete ověřit, zda je odběratel přidán do databáze VIES jako aktivní plátce DPH.

Klikněte na frázi Zkontrolujte své daňové identifikační číslo v databázi VIES a systém ověří data a zobrazí zprávu:
  • Podnikatel je registrován jako evropský plátce DPH, pokud je DIČ aktivní v databázi VIES;
Registrace podnikatele
  • podnikatel není registrován jako evropský plátce DPH, pokud NIP není dostupný v databázi VIES.
Podnikatel neni registrovan v VIES

Pokud vystavíte jiný typ dokladu než ICS (Intra-Community Supply), systém kromě zprávy o registraci či neregistraci v databázi VIES zobrazí další informace pro ověření, zda transakce nesplňuje podmínky ICS. Pokud ano, použijte šablonu ICS.

Kontrola daňového identifikačního čísla v databázi VIES a faktury ICS


Když v rámci svého účtu vytvoříte a uložíte dokument Dodání zboží uvnitř komunity, budou k dispozici další informace k zobrazení na úrovni náhledu faktury. V rámci této informace systém uvede, zda je Zákazník registrován jako evropský plátce DPH či nikoliv.

Systém navíc v rámci činností souvisejících s dokladem zobrazí výsledek kontroly DIČ v databázi VIES, kterou naleznete pod fakturou.









 

Zpět


Komentáře

Přidat komentář