Jak vytvořit opravné doklady

Vytvořeno: 09. 07. 2021
Poslední aktualizace: 10. 11. 2021

Oprava faktury se vytváří pomocí dobropisu.

Opravná faktura je účetní doklad vystavený prodejcem v přesně definovaných situacích, jako je například snížení nebo zvýšení základu daně, vrácení zboží nebo poskytnutí slevy.

Opravnou fakturu můžete v BitFaktuře vystavit dvěma způsoby.

Způsob 1:

Chcete-li vytvořit opravnou fakturu, přejděte do části Příjmy> Opravné doklady> Přidat. Poté vyplňte jednotlivé údaje ve formuláři.

Opravna faktura 1

Při vystavování opravy máme možnost vyplnit pole „Opravovaný doklad“.

Opravna faktura 2



Do tohoto pole zadejte číslo a datum faktury, která má být opravena. Pokud se oprava týká faktury, která je v systému, systém "napoví" úplné údaje o faktuře.


Způsob 2:

Opravnou fakturu můžete vystavit také na panelu dokumentů, který chcete opravit. Z vystavených faktur vyberte tu, ke které chcete provést opravu, výběrem Příjmy> Faktury, poté klikněte na fakturu, kterou chcete opravit pomocí opravné faktury. Program Vás přesměruje na panel dokumentů. Na panelu nad vystavenou fakturou vyberte Více možnosti> Vystavit opravný doklad.

Opravna faktura 3



V tomto okamžiku si můžete vybrat mezi dílčí nebo celkovou opravou.

Opravna faktura 4



Formulář, který se zobrazí po výběru typu vystavené opravy, se vyplní automaticky, např. V poli „Opravovaný doklad“ s číslem faktury a ve zbývajících polích s dalšími údaji o faktuře, které chceme opravit.

Opravna faktura 5


Ve sloupcích týkajících se položek na faktuře můžete provádět úpravy jednotlivých kategorií, jako je cena, množství atd. Šedá pole nám ukazují výsledek změn.

Opravna faktura 6

Například: pokud změníme cenu produktu bez DPH z 89 Kč na 200 Kč tak se nám zobrazí v šedých polích následující obrázek, tj. Rozdíl v jednotlivých polích mezi fakturou před opravou a fakturu po opravě.

Opravna faktura 7

Hotová opravná faktura vypadá takto:

Opravna faktura 8


Kromě toho se na panelu dokumentu pod zobrazením vystavené faktury vedle opravné faktury zobrazují podrobnosti faktury, které jsme opravili, a poté můžeme přejít na fakturu.

Opravna faktura 9
 

BitFaktura Vám nabízí neomezené fakturování a další zajímavé funkce. Vyzkoušejte 30-denní bezplatnou verzi.

Přihlášení zdarma


Zpět


Přidat komentář